Marathon en Liefje
kind en scheiding

Over het boek

 
H4_depressieve+marathon.jpg
 

In elf grappige, spannende en ontroerende hoofdstukken neemt de kater Marathon de kinderen mee, langs herkenbare situatie's en emotie's die met een scheiding te maken hebben. Doordat het verhaal vanuit de kater Marathon wordt verteld ontstaat er ruimte voor het kind om vanaf een veilige afstand zich te identificeren met de scheidingsproblematiek. 

Net zo goed als dat kinderen weten wanneer jij je zorgen maakt, verdrietig of boos bent, zo voelen ze ook sterk de veranderingen in huis. En ook al praten ze hier niet graag met anderen over, toch is het wel zo belangrijk dat ze zich hierover uiten. 

Om dit verwerkingsproces te kunnen ondersteunen heeft KIES en kindercoach Monique Claes, vanuit haar jarenlange praktijkervaring met het kind in echtscheiding situatie's, een methodiek met tekenopdrachten ontwikkeld. Hiervan heeft zij een passende selectie toegevoegd aan het verhaal van Marathon en Liefje. 

 

Over het boek

Marathon en Liefje is vanuit de beleving van de rode kater Marathon geschreven, die bij de zevenjarige Rosa woont als haar ouders uit elkaar gaan.

Als Rosa bijna acht jaar is gaan haar ouders scheiden. Haar vader gaat ergens anders wonen en Rosa komt voor een hoop veranderingen te staan. Veranderingen die haar wereld op z’n kop zetten, en het lastig maken te wennen aan ‘gescheiden’ zijn. Want hoe moet het nu met haar verjaardag, en wie haalt haar dan op van school? Ook de kater Marathon vindt de scheiding maar lastig. Maar niet doordat Rosa’s ouders uit elkaar gaan, maar omdat Rosa van haar moeder de kitten ‘Liefje’ heeft gekregen.  En terwijl Rosa probeert te wennen aan 'gescheiden’ zijn, kan Marathon maar moeizaam wennen aan de ondeugende Liefje. En als Rosa bijna jarig is en Liefje het zoveelste kattenkwaad met Marathon heeft uitgehaald, besluit Marathon dat Liefje weg moet. Maar als het hem is gelukt om Liefje met een list het huis uit te jagen, en ze ook niet meer terugkomt, schrikt Marathon van wat hij heeft gedaan. Rosa is ontroostbaar, zelfs haar verjaardag wil ze niet meer vieren.  Marathon krijgt vreselijke spijt van wat hij heeft gedaan en besluit alles op alles te zetten om Liefje terug te vinden. Maar of dat op tijd voor Rosa’s verjaardag lukt…?

H9_zoeken.jpg
 

Doe-opdrachten

Zo vind je bij elk hoofdstuk  behalve een illustratie ook een thematische aansluitende teken- of doe-opdracht.