Marathon en Liefje
kind en scheiding

Hoe vertel je het de kinderen ?

 
H1_huilen.jpg
 

Het gebeurt ook wel dat kinderen niet of nauwlijks reageren op de mededeling dat hun ouders gaan scheiden. Maar zo'n boodschap heeft soms tijd nodig om aan te komen of toegelaten te worden. Daarbij willen kinderen soms hun ouders beschermen, en praten ze daarom liever niet over zichzelf als hun papa en mama het moeilijk hebben of verdrietig zijn.  

Door voor te lezen uit Marathon en Liefje, en door met de teken- en doe-opdrachten aan de slag te gaan, kan je als ouder het kind helpen een scheiding beter te begrijpen en een plekje te geven.

Bied houvast en wees eerlijk, ook als je nog geen antwoord op sommige vragen hebt.  

Marathon en Liefje schuurt langs de randjes van een scheiding zonder confronterend te zijn
— Gwen Eckhaus

Hoe vertel je het de kinderen?

Als jullie dan eenmaal besloten hebben om te gaan scheiden, iets dat vaak al moeilijk genoeg is, moet je het daarna ook nog aan je kind of kinderen gaan vertellen. En dat is vaak nog moeilijker. Er is twijfel, moet je het nou wel of juist niet zo snel mogelijk vertellen, en wanneer zeg je zoiets dan? Wat is een goed moment, en is er überhaubt wel een goed moment voor zoiets pijnlijks?

Ouders verzwijgen hierdoor in het begin dan ook vaak hun plannen over de scheiding, gewoon omdat ze niet weten hóe ze het moeten brengen. en omdat ze de kinderen geen pijn willen doen. En dat is begrijpelijk, maar uiteindelijk hebben kinderen wel behoefde aan duidelijkheid. Zeker in een periode wanneer er voelbaar spanning en onrust in huis is. Juist dan is het goed als kinderen weten waar ze aan toe zijn. Natuurlijk is het ongelovelijk lastig om zo'n boodschap te moeten brengen. Het liefst wil je je kinderen beschermen, en hen dit soort grote gebeurtenissen besparen. Maar juist door openheid te creeëren kan een kind ook aan een verwerkingsproces beginnen en de veranderingen langzaam toelaten en een plekje geven.

Het voorlees-én doe-boek Marathon en Liefje helpt hierbij, door op een speelse en niet confronterende manier, 'scheiden' voor een kind begrijpelijk en spreekbaar te maken. 

H3_zitten.jpg